مراقبت‌های جرم گیری دندان

اهمیت مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان

آیا از اهمیت مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان اطلاع دارید؟ این مراقبت‌ها شامل چه موارد و نکاتی هستند؟ در صورت عدم رعایت این مراقبت‌ها چه اتفاقی می‌افتد؟
جرم گیری دندان یک اقدام درمانی و مراقبتی بسیار ساده و مفید برای حفظ سلامت دندان‌ها و لثه می‌باشد. افرادی که این اقدام را انجام می‌دهند ممکن است از مراقبت‌های لازم پس از انجام آن اطلاعی نداشته باشند و یا از اهمیت آن بی خبر باشند.
به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مطلب این نکات را آموزش دهیم و اهمیت آنها را بیان کنیم تا به این دسته از عزیزان در حفظ سلامتی دهان و دندان و همچنین ماندگاری بیشتر مزایای استفاده از این درمان کمک کنیم. پس با ما همراه باشید.

جرم گیری دندان همانند سایر اقدامات دندانپزشکی دیگر نیاز به مراقبت‌هایی دارد تا فرد بهترین و ماندگارترین نتیجه را از درمان خود به دست آورد و به این ترتیب بتواند در هزینه‌های خود صرفه جویی نماید. انجام با دقت مراقبت‌ها و رعایت نکاتی که دندانپزشک پس از جرم گیری به بیمار آموزش می‌دهد، از اهمیت بالایی برخوردار است. عدم رعایت این نکات باعث می‌شود که نتیجه مطلوبی از درمان حاصل نشود و دندان‌های بیمار خیلی سریع دوباره جرم بگیرند و بدرنگ شوند و همچنین فرد در مدت زمان کوتاه‌تری مجدداً نیاز به جرم گیری پیدا کند. در ادامه کارهایی که باید پس از انجام این اقدام درمانی مورد توجه قرار بگیرند را بیان کرده‌ایم تا با مطالعه آنها اطلاعات خوبی در این باره کسب نمایید.

مراقبت‌های جرم گیری دندان
مراقبت‌های جرم گیری دندان

مراقبت های بعد از جرمگیری دندان

بعد از جرم گیری دندان چه باید کرد؟ بعد از انجام این اقدام درمانی و بسیار مفید برای حفظ سلامت دندان‌ها و لثه‌ها باید مراقبت‌هایی را انجام داد تا موفقیت آمیز بودن آن تضمین شود و نتیجه مطلوبی از آن حاصل گردد. در ادامه مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان را بیان کرده‌ایم:

دهانشویه بعد از جرمگیری

یکی مهم‌ترین نکات در مراقبت‌های بعد از جرم گیری دندان استفاده از دهانشویه مناسب است. افرادی که دندان‌های خود را جرم گیری می‌کنند، باید در مورد نوع دهانشویه مناسب و تعداد دفعات استفاده از آن از دندانپزشک خود سؤال کنند و بدون مشورت هر نوع دهانشویه‌ای را تهیه نکنند. دندانپزشک دهانشویه‌ای را که مناسب شرایط دهان و دندان شما و همچنین مناسب استفاده پس از جرم گیری است را معرفی می‌کند و نحوه و تعداد دفعات استفاده از آن را برایتان توضیح می‌دهد. شستشو با دهانشویه به بهبود التهاب و آسیب لثه‌ها کمک می‌کند.

مسواک زدن

یکی از دلایل تجمع جرم و پلاک بر روی دندان‌ها عدم مسواک زدن صحیح می‌باشد. اغلب دندان‌های افرادی که نحوه صحیح مسواک زدن را نمی‌دانند و یا خیلی سریع و بدون دقت مسواک می‌زنند، دچار جرم می‌شوند. به همین دلیل توصیه می‌شود که پس از جرم گیری از دندانپزشک خود بخواهید نحوه صحیح مسواک زدن را به شما بیاموزد و همچنین هنگام مسواک زدن با دقت بیشتری این کار را انجام دهید تا مجدداً نیاز به جرم گیری دندان پیدا نکنید و یا در فاصله زمانی بیشتری این اقدام درمانی نیاز به تکرار پیدا کند.

انتخاب مسواک مناسب

انتخاب مسواک و خمیر دندان مناسب نقش بسیار مهمی در حفظ سلامتی دندان‌ها و لثه‌ها پس از جرم گیری و پیشگیری از جرم گرفتن دندان‌ها دارد. پس از انجام این اقدام به این دلیل که ممکن است لثه‌ها ملتهب باشند و یا به دلیل تجمع جرم، دندان‌ها مقداری آسیب دیده باشند، احتمال دارد که دندانپزشک استفاده از مسواک با برس نرم را پیشنهاد نماید. علاوه بر این در انتخاب خمیر دندان نیز باید دقت داشته باشید.

انتخاب خمیر دندان مناسب

خمیر دندان‌های سفید کننده، حاوی ذرات ساینده‌ای هستند که به مرور به دندان‌ها آسیب وارد می‌کنند و به طور کلی توصیه می‌شود که برای مدت زمان طولانی از آنها استفاده نکنید. همچنین خمیر دندان‌های حاوی فلوراید زیاد نیز در صورت استفاده پس از جرم گیری می‌تواند باعث ایجاد لکه‌هایی بر روی دندان‌ها شود. پس از جرم گیری، دندان‌ها نسبت به دما حساس می‌شوند که در این حالت استفاده از خمیر دندان‌های مخصوص دندان‌های حساس پیشنهاد می‌شود. در کل بهتر است که پس از انجام این اقدام درمانی درمورد انتخاب و خریداری خمیر دندان مناسب با دندانپزشک خود مشورت داشته باشید تا از این طریق بتوانید بهترین نتیجه از درمان خود را به دست آورید و همچنین به بهبودی سریع‌تر علائم پس از انجام آن کمک کنید.
مصرف غذاهای مناسب
از جمله مراقبت‌های بعد جرم گیری دندان داشتن رژیم غذایی خوب و مصرف غذاهای مناسب است که در ادامه آنها را دسته بندی کرده و شرح داده‌ایم:

عدم مصرف غذاهای سفت

به طور کلی جرم‌ها بر روی تاج دندان و یا زیر لثه بر روی ریشه دندان تجمع پیدا می‌کنند. جرم‌های زیر لثه به این دلیل که قابل مشاهده نیستند، خطرناک‌تر هستند. این جرم‌ها به‌مرور به بافت لثه آسیب وارد کرده و موجب عفونت کردن و تحلیل رفتن آن می‌شوند که این اتفاق موجب لق شدن دندان می‌شود و فرد زمانی متوجه این لق شدن می‌شود که جرم گیری انجام می‌دهد. با از بین بردن جرم‌ها فضای خالی که قبلاً جای بافت لثه بوده است، ایجاد می‌شود و فرد احساس می‌کند که دندانش لق شده است. به همین دلیل توصیه می‌شود که در صورت بروز این حالت تا مدتی از مصرف غذاهای سفت خودداری نمایید تا بافت لثه و دندان بتوانند خود را ترمیم کنند و مجدداً استحکام خود را به دست آورند.
عدم مصرف نوشیدنی‌ها و مواد غذایی رنگی

برای حفظ ماندگاری نتایج جرم گیری و سفیدی دندان‌ها، بهتر است که تا 24 ساعت پس از انجام این اقدام از مصرف نوشیدنی‌ها و غذاهای رنگی پرهیز نمایید. به طور کلی بهتر است که حتی پس از گذشت این مدت زمان نیز مصرف آنها را کاهش دهید تا دندان‌هایتان دیرتر تغییر رنگ بدهند.

عدم مصرف غذاهای سرد و گرم

همانطور که اشاره کردیم، دندان‌ها پس از جرم گیری نسبت به دمای سرد و گرم حساس می‌شوند، به همین دلیل بهتر است که در طول این مدت از مصرف غذاهای گرم مانند سوپ داغ و یا غذاها و خوراکی‌های سرد مانند بستنی پرهیز کنید تا حساسیت و ناراحتی کم‌تری را تجربه نمایید.

عدم مصرف غذاهای اسیدی و یا شیرین

از دیگر غذاها و خوراکی‌هایی که در طول مدت زمانی که دندان‌ها دچار حساسیت می‌شوند، باید از مصرف آنها اجتناب کرد، غذاها و خوراکی‌های حاوی مواد اسیدی مانند آبلیمو و انواع ترشیجات و همچنین خوراکی‌های شیرین مانند شیرینیجات و خرما را می‌توان نام برد.

عدم مصرف خوراکی‌های چسبناک

برخی خوراکی‌ها مانند پفک، لواشک، میوه خشک و … خاصیت چسبناکی دارند که پس از مصرف، به دندان‌ها می‌چسبند و شستشو و پاک کردن آنها از روی سطح دندان سخت است، به همین دلیل مصرف آنها می‌تواند باعث تجمع پلاک و جرم شود و به دندان‌ها آسیب وارد می‌کند. به همین دلیل نه تنها پس از جرم گیری، بلکه به طور کلی بهتر است تا حد امکان از مصرف آنها خودداری نمایید.

عدم جویدن آدامس

جویدن آدامس یکی از کارهای مضری است که در مراقبت بعد جرم گیری دندان باید به آن توجه نمود. همانطور که در موارد بالاتر نیز توضیح دادیم، پس از جرم گیری زیر لثه ممکن است فرد احساس کند که دندان‌هایش مقداری لق شده‌اند، به همین دلیل توصیه می‌شود که از جویدن آدامس اجتناب نمایید. این عمل باعث وارد شدن فشارهای زیادی به دندان و بافت‌های لثه می‌شود و فرصت ترمیم را از آنها می‌گیرد. علاوه بر این آدامس‌ها حاوی رنگ و اسانس‌هایی هستند که می‌توانند جذب دندان‌ها شوند موجب تغییر رنگ آنها گردند.

استفاده از محلول آب نمک

در ادامه مراقبت‌ها و این که چه چیزی برای جرم گیری دندان خوب است، می‌توان به مورد بسیار ساده شستشوی دهان با استفاده از محلول آب نمک یا سرم فیزیولوژی اشاره کرد. انجام این کار پس از جرم گیری به پیشگیری از عفونت لثه و همچنین بهبودی سریع‌تر آن کمک می‌کند.

مراقبت‌های جرم گیری دندان
مراقبت‌های جرم گیری دندان

انجام چکاپ‌های ۶ماهه دندانپزشکی

همانطور که می‌دانیم مراجعه هر 6 ماه یک بار به کلینیک دندانپزشکی برای انجام چکاپ‌ها و معاینات و بررسی سلامت دهان و دندان امری ضروری است. که همیشه به انجام آن توصیه شده‌است. پس از جرم گیری نیز بهتر است که این کار انجام شود تا از تجمع مجدد جرم اطمینان حاصل شود.

عدم مصرف سیگار

سیگار به این دلیل که حاوی نیکوتین است، دشمن دندان‌ها به شمار می‌آید. همچنین از مواردی است که در بدرنگ شدن دندان‌ها و تجمع سریع پلاک و جرم بر روی آنها نقش دارد. بنابراین بهتر است که پس از جرم گیری دندان از مصرف آن اجتناب نمایید.
عوارض عدم رعایت مراقبت‌های پس از جرم گیری دندان
عدم رعایت نکاتی که آنها را بیان کردیم موجب ایجاد عوارضی برای بیمار می‌شود که در ادامه آنها را شرح داده‌ایم:

مراقبت‌های جرم گیری دندان
مراقبت‌های جرم گیری دندان

احساس درد در دندان و لثه

همانطور که گفتیم پس از جرم گیری دندان‌ها به سرما و گرما حساس‌شده و لثه‌ها نیز ممکن‌است مقداری ملتهب شوند. عدم رعایت نکاتی مانند استفاده از مسواک، خمیر دندان، دهانشویه و همچنین مصرف مواد غذایی و نوشیدنی‌های سرد و یا گرم باعث افزایش التهاب و حساسیت بیشتر دندان‌ها و بروز احساس درد و ناراحتی می‌شود. پس لازم است که به این موارد توجه شود تا بیمار این عوارض را تجربه نکند.

تجمع مجدد جرم

توجه نکردن و جدی نگرفتن نکاتی مانند رعایت بهداشت دهان و دندان، عدم مصرف سیگار و همچنین مصرف نکردن بیش از حد مواد غذایی و نوشیدنی‌های رنگی، اسیدی، شیرین و چسبناک موجب می‌شود که در مدت زمان کمی پس از جرم گیری مجدداً پلاک و جرم بر روی دندان‌ها تشکیل شوند و فرد در فاصله زمانی کوتاه‌تری نیاز به جرم گیری مجدد پیدا کند.

زرد شدن دندان‌ها

رعایت نکردن نکات مراقبتی باعث می‌شود که مجدداً جرم بر روی دندان‌ها ایجاد شود و همانطور که می‌دانیم جرم و پلاک‌ها باعث بدرنگ و زرد شدن دندان‌ها می‌شوند و ظاهر نامطلوبی را ایجاد می‌کنند.

سؤالات متداول

آیا خونریزی لثه پس از جرم گیری دندان خطرناک است؟
مشاهده خونریزی کم لثه پس از جرم گیری طبیعی است و جای نگرانی ندارد. اما در صورتی که خونریزی شدیدی را مشاهده نمودید بهتر است که در این باره با دندانپزشک خود صحبت کنید.
آیا احساس درد در لثه پس از جرم گیری طبیعی است؟
در صورتی که تا 2 روز پس از انجام این اقدام درمانی، هنگام جویدن غذا دردی را در لثه خود احساس کردید، نگران نباشید. زیرا به مرور از بین می‌رود.
پس از جرم گیری چه غذاهایی را نخوریم؟
بهتر است از مصرف غذاهای سرد و یا گرم، مواد تحریک کننده بافت لثه و دندان مانند فلفل و ادویه، چای، شکلات، قهوه، خوراکی‌های چسبناک مانند پفک، میوه‌های خشک و لواشک، غذاهای سفت، اسیدی و یا شیرین و همچنین جویدن آدامس تا 1 الی 2 روز پس از جرم گیری خودداری نمایید.

مراقبت‌های جرم گیری دندان
مراقبت‌های جرم گیری دندان

implant.family