بهترین راه‌های مراقبت از دندان مصنوعی

اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، پس حتماً به اهمیت آنها واقف هستید در حقیقت آنها جایگزین دندان‌های شما هستند. برای اینکه بهترین استفاده را از آنها ببرید، مراقبت صحیح از آنها بسیار اهمیت دارد، تا ظاهر خوبی داشته باشند و سلامت دهان شما نیز تحت مراقبت قرار گیرد. در اینجا مهم‌ترین روش‌های نگهداری و بایدها و نبایدهای مراقبت از دندان‌های مصنوعی را بیان می‌کنیم. (مراقبت‌های دندان مصنوعی)

دندان مصنوعی چیست؟

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی

دندان مصنوعی نوعی وسیله دندانپزشکی متحرک است که به جای دندان‌های از دست رفته، قرار می‌گیرد. دندان مصنوعی لبخند و ظاهر شما را بهبود می‌بخشد. ممکن است شنیده باشید که اطرافیان، به دندان مصنوعی با عنوان دندان ساختگی و غیرطبیعی اشاره دارند. دندانسازها، دندانپزشکانی هستند که در جایگزین کردن دندان‌ها تخصص دارند.

چه کسانی به دندان مصنوعی نیاز دارند؟

در افراد با سن بالای 60 سال، احتمال استفاده از دندان مصنوعی بیشتر است، اما هر کسی ممکن است به این وسیله دندانپزشکی نیاز داشته باشد. در صورتی که به دلایل زیر دندان‌های خود را از دست بدهید، به دندان مصنوعی نیاز خواهید داشت:

  • پوسیدگی (خراب شدن دندان)
  • آسیب به صورت
  • بیماری لثه یا تحلیل لثه
  • انواع دندان مصنوعی

دندانپزشک براساس تعداد دندان‌هایی که فرد از دست داده است، بهترین نوع دندان مصنوعی را پیشنهاد خواهد داد. دندانپزشک ممکن است از انواع مختلف دندان مصنوعی استفاده کند، که شامل موارد زیر است:

  • کامل: این دندان‌ها روی لثه قرار می‌گیرند. آنها جایگزین یک ردیف کامل دندان در لثه بالا، لثه پایین یا هر دو لثه خواهند شد.
  • نیمه کامل : این دندان‌ها یک یا چند دندان از دست رفته را، جایگزین خواهند کرد. دندان مصنوعی نیمه کامل به دیگر دندان‌هایی که در دهان وجود دارد وصل شده، یا اینکه گاهی اوقات به ایمپلنت دندان (پیچ‌های تیتانیومی) متصل می‌شوند.
  • نیمه کامل ثابت :دندان‌های مصنوعی نیمه کامل ثابت، که بریج‌های دندانی نیز نامیده می‌شوند، بطور دائم به دندان‌های اطراف متصل می‌شود. فقط یک متخصص دندانپزشکی می‌تواند دندان نیمه کامل ثابت یا بریج را از دهان خارج کند.

کارهایی که برای مراقبت از دندان‌های مصنوعی کامل یا نیمه کامل باید انجام دهیم:

دندان‌های مصنوعی را با دقت نگهداری کنید

هرگز دندان ها مصنوعی را خم نکنید و هنگام تمیز کردن آنها، به گیره یا پلاستیک آن آسیب وارد نکنید.

بعد از غذا‌خوردن، دندان مصنوعی را خارج کرده و تمیز کنید

بعد از هر وعده غذایی دندان‌ها را با آب شستشو دهید تا ذرات ریز باقی مانده از غذا روی آن باقی نماند. می‌توانید یک حوله تاشده را روی میز یا درون سینک قرار دهید، که اگر دندان مصنوعی از دست شما رها شد، نشکند.

قبل از خواب، دندان مصنوعی را خارج کرده و درون آب قرار دهید

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی

بهتر است که گاهی اوقات در طول روز، به دندان مصنوعی و دهان خود فرصتی برای استراحت بدهید. قبل از خواب، دندان مصنوعی را خارج کرده یا حداقل به مدت شش ساعت در روز، دندان مصنوعی را از دهان بیرون آورید. اینکار، به بافت دهان فرصتی برای بهبودی خواهد داد. هنگامی که دندان‌ها را از دهان خارج می‌کنید، اگر دارای گیره‌های فلزی هستند، آنها را درون آب گرم قرار دهید، و اگر گیره فلزی ندارد، آنها را در مایع تمیزکننده مخصوص دندان قرار دهید تا از وجود باکتری‌ها حفظ کنید.

قبل از قرار دادن دندان مصنوعی در دهان، آنها را آبکشی کنید

حتماً دندان‌های مصنوعی را پس از خارج کردن از محلول مخصوص دندان، بطور کامل آبکشی کنید، زیرا ممکن است حاوی مواد شیمیایی مضری باشد که در صورت بلع، منجر به درد، تهوع و سوختگی می‌شود.

هر روز دندان‌های مصنوعی خود را مسواک بزنید

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی

همانطور که شما از دندان‌های خود مراقبت می‌کنید، باید (هر روز دندان‌های مصنوعی خود را کاملاً تمیز کنید) بطور روزانه دندان‌های مصنوعی را با با یک مسواک نرم مسواک زده و تمیز کنید. از یک مسواک بسیار نرم و تمیزکننده مورد تایید انجمن دندانپزشکی استفاده کنید. با مقدار کمی آب گرم و با حرکاتی دایره وار روی هر ناحیه از دندان مصنوعی را، به آرامی مسواک بزنید. بهتر است که اینکار را روی میز انجام دهید، حوله‌ای را روی میز قرار دهید تا در صورتی که دندان مصنوعی، از دست شما افتاد یا لغزید، احتمال شکستگی آن به حداقل برسد.

از تمام قسمت‌های دهان مراقبت کنید

تمیز و سالم نگه داشتن لثه‌ها برای سلامت کامل دهان ضروری است و اینکه دندان‌های مصنوعی باید کاملاً در جای خود ثابت باشند. حتی اگر هیچ دندانی روی لثه شما وجود ندارد، لازم است که طبق عادات گذشته، به آرامی روی لثه‌ها، زبان و سقف دهان خود مسواک بکشید، تا جرم و باکتری‌ها از بین بروند. اگر هنوز چند دندان طبیعی در دهان دارید، آنها را مسواک بزنید و در صورت امکان نخ دندان بکشید.

برای چکاپ دندان‌ها، بطور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی

از دندانپزشک خود بپرسید که هر از چه مدت، لازم است جهت تمیز کردن و بررسی دندان‌ مصنوعی خود به آنجا مراجعه کنید. دندانپزشک، سلامت دهان شما را بررسی کرده و از قرار گرفتن صحیح دندان مصنوعی در دهان، اطمینان حاصل می‌کند تا از لغزش و احساس ناراحتی پیشگیری کند.

اگر دندان مصنوعی در دهان لق شده، به دندانپزشک مراجعه کنید

هنگامی که دندان مصنوعی در دهان لق می‌شود، هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید. لق شدن دندان مصنوعی باعث ایجاد زخم، آسیب و عفونت می‌شود.

کارهایی که در مراقبت از دندان مصنوعی نباید انجام دهیم

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی
از وسایل تیز استفاده نکنید

از وسایل تیز یا هر چیزی که باعث ساییده شدن دندان مصنوعی می‌شود استفاده نکنید. وسایلی مانند خلال دندان یا اسکریپر دندان را نباید برای دندان مصنوعی بکار ببرید، زیرا آنها به آسانی می‌لغزند و ممکن است به بافت زبان شما آسیب وارد کنند.

از مواد تمیز کننده ساینده استفاده نکنید

از مسواک زدن با مسواک‌هایی با موهای سخت، خمیردندان‌ها یا تمیزکننده‌های قوی خودداری کنید، زیرا این مواد به دندان مصنوعی شما آسیب می‌زنند.

خمیردندان‌های سفید کننده را کنار بگذارید

خمیردندان‌هایی که برچسب سفیدکننده دارند، اغلب حاوی هیدروژن پروکساید هستند که تاثیری بر رنگ دندان مصنوعی ندارند.

از محصولات حاوی مواد بلیچینگ یا سفید کننده استفاده نکنید

محصولات سفیدکننده میتواند دندان مصنوعی را ضعیف کرده و رنگ آنها را تغییر دهد. دندان‌های مصنوعی که دارای اتصالات و قسمت‌های فلزی هستند، در محلول کلورین قرار ندهید، زیرا کلورین می‌تواند فلز را از بین برده و تغییر رنگ دهد.

از آب داغ استفاده نکنید

آب داغ یا آب در حال جوش، می‌تواند باعث کج شدن دندان مصنوعی شود – به جای آن از آب گرم برای مراقبت از دندان مصنوعی استفاده کنید.

هنگام غذا‌خوردن از کشیدن‌غذا با دندان خودداری‌کنید

عادت‌کردن به دندان مصنوعی به زمان نیاز دارد. اما بسیار مهم‌است که وقتی در حال یادگیری غذا‌خوردن با دندان مصنوعی هستید، از آنها به درستی استفاده کنید. از خوردن‌لقمه‌های بزرگ غذا خودداری‌کنید. هنگام جویدن، غذا را با دندان نکشید و غذاهایی که سفت‌هستند را با دندان‌های مصنوعی جلو نخورید. با اینکار از آسیب و شکستن‌دندان مصنوعی پیشگیری می‌شود.

نسبت به دندان‌های مصنوعی خود بی‌توجه نباشید

دندان‌های مصنوعی بخش مهمی از زندگی روزانه شما هستند، از این رو، مهترین نکته در مراقبت از دندان مصنوعی، نگهداری مناسب از آنها است تا بتوانند به خوبی در طولانی ترین زمان ممکن، برای شما کار کنند. نسبت به آنها بی‌توجه نباشید و آنها را پرتاب نکنید. همیشه با هوشیاری کامل و به آرامی آنها را حمل کنید، آنها را تمیز و بهداشتی نگه دارید، تا دهان شما سالم بماند.

چرا باید دندان مصنوعی را در آب نگه داریم

هرزمان که از دندان مصنوعی کامل یا نیمه کامل خود استفاده نمی‌کنید، آنها را همیشه در آب گرم یا محلول مخصوص دندان مصنوعی قرار دهید و اینکار بسیار اهمیت دارد. در غیر این صورت، آکریلیک آن ممکن‌است با گذشت زمان خشک‌شده و حالت خود را از دست‌بدهد، که منجر به شکنندگی‌آن‌شده و به خوبی در جای خود قرار‌نمی‌گیرد.

دندان‌های مصنوعی دارای سوراخ‌های میکروسکوپی زیادی هستند و مرطوب نگه داشتن آنها بسیار مهم است تا طول عمر دندان مصنوعی حفظ شود.

اگر دندان مصنوعی خشک شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

مراقبت‌های دندان مصنوعی
مراقبت‌های دندان مصنوعی
  • استفاده از دندان مصنوعی دردناک خواهد شد. رطوبت باعث می‌شود که دندان‌های مصنوعی قابل انعطاف باقی بمانند، که به آنها این امکان را می‌دهد تا به راحتی در دهان، در جای خود قرار بگیرند.
  • دندان مصنوعی شکننده خواهد شد. دندان مصنوعی خشک و شکننده خواهد‌شد، به این معنی که اگر بطور مثال، دندان مصنوعی از دست شما به درون سینک بیفتد، احتمال شکستن آنها بسیار بیشتر خواهد‌بود. اگر دندان‌های مصنوعی بشکند، لازم است که تمام روند دریافت دندان مصنوعی را بطور کامل از اول انجام دهید.
  • احتمال آلوده‌شدن آنها بیشتر می‌شود. قرار‌دادن دندان مصنوعی در یک محلول تمیزکننده در طول شب، آنها را تمیز نگه‌داشته و تمامی باکتری‌های خطرناک از بین‌می‌روند.

در مورد نگهداری صحیح دندان‌ مصنوعی در طول شب از پزشک راهنمایی بخواهید و دستورالعمل کارخانه تولیدکننده محلول نگهداری دندان مصنوعی را دنبال کنید.

مراقبت‌های لثه هنگام استفاده از دندان مصنوعی

اگر به تازگی از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید، ممکن است با سؤالاتی مانند «هنگام استفاده از دندان مصنوعی چگونه از لثه مراقبت کنیم؟» یا «اگر دندان مصنوعی داریم، باید لثه را مسواک بزنیم؟» مواجه شوید.

در حقیقت اگر از دندان مصنوعی استفاده می‌کنید یا نه، باید بهداشت دندان را بخوبی رعایت کنید. اگر از دندان مصنوعی کامل استفاده‌می‌کنید، قبل از قرار‌دادن دندان مصنوعی، نه تنها لثه‌ها را، بلکه زبان و سقف دهان را نیز باید با یک مسواک نرم تمیز‌کنید. اینکار به رفع جرم کمک‌می‌کند و همچنین جریان خون را در بافت‌های دهان بهبود‌بخشیده و تحریک‌می‌کند.