آیا تا به حال عارضه ای به نام دیاستم را شنیدهاید؟ این عارضه چیست و به چه دلایلی ایجاد می شود؟
آیا شما هم دچار فاصله در بین دندان های خود هستید؟ آیا تمایل دارید تا از فاصلهافتادن بین دندان های کودک خود جلوگیریکنید؟
به نظر شما وجود دیاستم چه عوارضی دارد و آیا باید حتما برای درمان آن اقدام شود؟
مراقبت بستندیاستم
روش های درمانی دیاستم کدام اند؟ همراهان همیشگی پازل کلینیک با ما همراه باشید تا در مدت زمان کوتاهی اطلاعات بسیار مفیدی درباره دیاستم به دست بیاورید.
دیاستم چیست؟
دیاستم فضای خالی دو و یا چند دندان بوده که در اکثر موارد دندان های جلویی فک بالا دچار آن هستند. همچنین وجود فاصله بین دندانی برای کودکانی که دندان شیری خود را از دست می دهند، بسیار رایج است که البته در بیشتر اوقات با رویش دندان های دائمی این فاصله از بین می رود.
دلایل بروز دیاستم
فاصله دار شدن دندان ها می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که در ادامه شما را با آن ها آشنا می کنیم:
موارد ارثی و ژنتیک
یکی از موارد رایج وجود فاصله بین دندانی، ژنتیک می باشد که افراد با داشتن حالت های متفاوت از استخوان فک و اندازه دندان های خود می توانند دچار دیاستم شوند. در صورت کوچک بودن دندان ها از شرایط نرمال خود، دیاستم ایجاد خواهد شد.
بروز یک حادثه و یا ضربه به دندان
در پی بروز یک اتفاق مانند تصادف و یا ضربه به دهان در تمرینات ورزشی، احتمال فاصله افتادن بین دندان ها وجود دارد.
مکیدن انگشت دست در کودکی
یکی دیگر از مواردی که می تواند به مرور زمان موجب فاصله افتادن بین دندان ها شود، مکیدن انگشت دست در دوران کودکی و یا شیشه شیر در مدت طولانی است.
از دست دادن دیر و یا زودتر از زمان دندان های شیری
در این شرایط نیز احتمال دارد تا بین یک و یا چند دندان فاصله ای ایجاد شود.
بیماری های لثه
بعضی از بیماری های لثه با تحلیل لثه همراه هستند که این اتفاق می تواند با ایجاد فاصله در بین دندان ها همراه باشد.
افتادن دندان های دائمی
اینکه دندان های شیری کودکان بیفتند، کاملا طبیعی می باشد، اما افتادن دندان های دائمی به دلایل مختلفی از جمله مصرف بیش از حد مواد قندی، بیماری های لثه و دندانی، آسیب های ناگهانی و بهداشت ضعیف دهان و دندان می تواند موجب بروز فاصله دائمی در بین دندان ها گردد. در این شرایط این فاصله به اندازه یک دندان کامل بوده که می تواند مشکلات بسیار زیادی را به همراه داشته باشد.
وجود فک بزرگ با دندان هایی کوچک
در صورتی که اندازه دندان ها متناسب با اندازه دهان نبوده و کوچکتر از حالت معمول باشند، در بین دندان ها فاصله ای ایجاد می شود.
وجود فرنوم بزرگتر از حد معمول بین دندان ها
فرنوم بافتی ضخیم در بین دندان های جلویی می باشد که اگر از حد طبیعی خود بزرگ تر باشد، می تواند بین دو دندان جلویی فاصله ای را به وجود بیاورد.
مزیودنس
وجود یک دندان نهفته در پشت دندان های جلویی موجب می شود تا این دندان ها به طور نزدیک به هم رشد نکرده و بین آن ها فاصله ای ایجاد شود. این حالت به اصطلاح، مزیودنس نامیده می شود.
چه اهمیتی برای درمان دیاستم وجود دارد؟
با وجود اینکه دیاستم تاثیر به سزایی در زیبایی لبخند دارد، اما با این حال برخی از افراد آن را نازیبا نمی دانند و این فاصله را دوست دارند. اگر شما هم جز این افراد هستید، باید بدانید که فاصله بین دندانی تنها مربوط به زیبایی نیست و می تواند مشکلات و عوارض بسیار مهم تری را برایتان ایجاد کند. بنابراین توصیه می کنیم تا در ادامه مقاله حتما عوارض دیاستم را مطالعه کنید.
عوارض دیاستم
وجود فاصله در بین دندان ها می تواند با عوارضی همراه باشد که در ادامه آن ها را برای شما بررسی می کنیم:
کاهش زیبایی لبخند
با وجود اینکه برخی از افراد از میزان فاصله بین دندان های خود ناراحت نیستند، اما در برخی دیگر دیاستم می تواند اثر مستقیمی روی لبخند داشته و سبب شود تا اعتماد به نفس فرد در زمان صحبت کردن و لبخند زدن کاهش پیدا کند.
اختلال در تکلم
در اکثر موارد این مشکل برای کودکان و بزرگسالان ایجادشده که در صورت عدم درمان می تواند تا دوران بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد.
افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها و بروز بیماری لثه
وجود فاصله بین دندان ها در زمان صرف غذا می تواند موجب گیر کردن مواد غذایی بین دندان ها و همچنین برخورد آن ها به طور مستقیم با لثه باشد. در این شرایط احتمال بروز مشکلات دهان و دندانی افزایش پیدا می کند.
تغییر فرم لثه
جویدن غذا با وجود فاصله بین دندانی می تواند با ایجاد فشار به لثه ها، موجب تغییر فرم آن گردد.
روش های درمانی دیاستم
برای بستهشدن فاصله بین دندان ها روش های درمانی متعددی وجود دارد که دندانپزشک متخصص با در نظرگرفتن شرایط بیمار، بهترین روش انتخاب خواهد کرد. در ادامه این روش ها را برای شما شرح می دهیم:
ارتودنسی دندان
ارتودنسی دندانیکی از قدیمی ترین و رایج ترین روش هایی که برای درمان دیاستم مورد استفاده قرار می گیرد، ارتودنسی می باشد. این روش دارای شیوه ها و دستگاه های متنوعی است که متناسب با نیاز بیمار انتخاب می شوند. اما در نهایت تمام آن ها با هدف اصلاح موقعیت های دندانی و بستن فاصله بین دندان ها به کار گرفتهمی شوند.
کامپوزیت دندان
کامپوزیت دندانکامپوزیت که یکی از درمان های زیبایی دندانپزشکی محسوب می شود، می تواند نقش موثری در از بینبردن فاصله بین دندانی داشته باشد. در این روش دندانپزشک متخصص مواد کامپوزیت را روی سطح دندان به خوبی فرم می دهد. این کار در یک جلسه انجامشده و در زمانی کوتاه فاصله بین دندانی رفع می گردد.
لمینت دندان
لمینت دندانلمینت از دیگر روش های زیبایی دندان است که برای انجام آن در ابتدا باید قالبی از دندان های بیمار گرفتهشده و به لابراتور ارسال گردد تا لمینت خاص بیمار ساختهشود. در اکثر موارد در این جلسه دندان ها نیاز به امادهسازی دارند که برای این کار لازم است تا بخش کمی از مینای دندان تراشیدهشود. تا زمانی ساخت لمینت بیمار می تواند از روکش های موقت استفاده کند. بعد از حدود دو هفته فرد به کلینیک دندانپزشکی مراجعه کرده تا لمینت روی دندان هایش قرار بگیرد.
روکش دندان
روکش دنداندر این روش با استفاده از ماده سفید رنگی، فاصله بین دندان ها پر خواهد شد. در واقع روکش شبیه به کلاهکی می باشد که سبب پوشیدهشدن دور تا دور دندان می گردد.
ایمپلنت دندان یا بریج دندان
ایمپلنت دنداندر صورتی که فاصله بین دندانی زیاد و به دلیل از دست رفتن یک و یا چند دندان کامل در دهان باشد، بهترین روش درمانی آن ایمپلنت و در شرایطی بریج دندانی خواهد بود. در کاشت ایمپلنت دندان یک پایه تیتانیومی درون استخوان فک قرارگرفته که بعد از جوشخوردن آن ها با یکدیگر، روکش دندانی موقت و در نهایت دائمی روی آن قراردادهمیشود. این روش درمانی می تواند یک روش بی نظیر و دائمی برای پر کردن جای خالی دندان محسوب گردد.
جراحی
جراحی در مواردی که فرنوم لبی بزرگ موجب فاصلهافتادن بین دندانها شدهباشد، ممکن است که بهترین روش درمانی جراحی فرنکتومی باشد. با این جراحی ساده، بافت اضافی برداشتهشده تا موقعیت و فضای مناسب در اختیار دندان ها قرار بگیرد. پس از آن درمان ارتودنسی به خوبی طرح لبخندی زیبا را به ارمغان می آورد.
کدام یک از روش های بیانشده بهترین گزینه درمان دیاستم هستند؟
پاسخ به این سوال بستگی به شرایط بیمار و وضعیت دیاستم دارد. شما باید درابتدا با یک متخصص ارتودنسی خوب در این زمینه مشورت داشته باشید. به موارد زیر توجه کنید:
- در صورتی که موقعیت و شرایط دندان ها کاملا درست و مناسب بوده و تنها بخش جزئی از دندان ها با هم فاصله دارند، کامپوزیت به خوبی می تواند دیاستم را اصلاح کند.
- اگر فاصله بین دندانی دلایل مهم دیگری داشته باشد، بهتر است تا از ارتودنسی دندان برای حف سلامت دهان و دندان کمک گرفت.
- همچنین پر کردن جای خالی دندان اگر با کمک ارتودنسی میسر نباشد، ایمپلنت دندان بهترین گزینه درمانی خواهد بود.
سوالات متداول
طول مدت درمان دیاستم با ارتودنسی چقدر است؟
مدت زمان درمان این عارضه با کمک ارتودنسی به این بستگی دارد که میزان این فاصله چقد بوده و چه دلیل موجب بروز آن شدهاست. همچنین سلامت کلی دهان و دندان و سن بیمار در این مدت زمان تاثیر گذار است. با توجه به تمامی این موارد طول درمان ارتودنسی برای این عارضه بین 6 ماه تا نهایتا 2 سال خواهد بود.
درمان دیاستم چه مزیت هایی دارد؟
این مزایا عبارتند از:
- داشتن طرح لبخندی زیبا موجب افزایش اعتماد به نفس در زمان خندیدن و صحبت کردن می شود.
- با رفع دیاستم مشکلات گفتاری رفع خواهند شد.
- همچنین مشکلاتی که در غذاخوردن به وسیله دیاستم ایجادشده بود، از بین می روند.